- Typ A - ziemniaki sałatkowe, twarde, nierozgotowujące się - Frezja, Vineta, Cykada.
- Typ B - średniozwięzłe, nierozsypujące się, dobre do duszenia i gotowania - Atol, Irga, Irys, Lotos, Orlik, Wigry.
- Typ C - mączyste, sypkie, z największą ilością skrobi, dobre na pure, placki, pyzy, do ciast i pączków - Anielka, Arkadia, Aster, Barycz, Bryza, Ibis, Koral, Kos, Lena, Mila, Salto.
Ja ziemniaki wykorzystuję do zup, sałatek, placków i gotowania w mundurkach. Wypadałoby mieć w spiżarni wszystkie typy. Prawda jest jednak taka, że zawsze są w domu ziemniaki jednego (niewiadomego) typu i lecą do wszystkiego. A skutki czasem są opłakane - nie zapomnę jak robiłam kluski z dziurką, a one za nic nie chciały się formować, rozłaziły się i kleiły do rąk. Że ja wtedy nie zwariowałam :P
O odmianach ziemniaków możecie poczytać tu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz