sobota, 12 września 2015

Pomidory - rozsada

Rozsadę produkujemy w wolnym od patogenów podłożu, używając odkażonych pojemnikaów, folii i narzędzi (do ich dezynfekcji możemy wykorzystać chlorox).
Przed posianiem nasion należy je zaprawić (zabezpieczy to kiełki, siewki i młode rośliny przed chorobami grzybowymi) lub do siewu wykorzystać już zaprawione przez producenta.
Po posianiu i wykiełkowaniu pomidory mogą zachorować na zgorzel siewek lub mogą zostać zjedzone przez skoczogonki. Niestety na obydwa problemy pomoże jedynie chemia.
Od momentu pojawienia się kiełków, rozsadę można opryskiwać mlekiem sklepowym z wodą (pół na pół) lub chudym mlekiem od krowy (litr mleka na 5 litrów wody). Taką mieszanką można również pomidory podlewać (takie opryski i podlewanie stosuję do pomidorów,  papryk, ogórków, dyń, groszku, sloneczników i wszystkiego co lubi zaatakować mączniak).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz