Jaka jest wędlina ze sklepu, każdy widzi :( Dlatego w naszym domu wędliny robi się samodzielnie. Wy też możecie cieszyć się smakiem wspaniałych mięs :) i wcale nie musicie być masarzami.
Dziś podaję przepis na mięso gotowane... 5 minut :) tak, tak, tylko 5 minut. Najlepsze do przygotowania w ten sposób jest mieso chude, może być schab lub pierś indyka. Te mięsa podczas pieczenia często stają się suche i trocinowate, a przygotowane wg poniższego przepisu są soczyste, mają piękny kolor i wyśmienicie smakują :)
Zapraszam, polecam i życzę smacznego.
Recepta:
Duży kawał mięsa (kilogram do dwóch) 4 ząbki czosnku |
Mięso natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem
|
2 litry wody 4 łyżki soli 1 łyżka cukru 1 pokrojona w piórka cebula 5 ziaren jałowca 3 goździki 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego lub czarnego lub mieszanka tychże 2 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy 1 łyżka majeranku 1 łyżka kolendry 2 liście laurowe |
Zagotować i ostudzić
|
Naczosnkowane mięso włożyć do chłodnej zalewy, doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. Wyłączyć palnik, pozostawić pod przykryciem najlepiej na całą noc. Po tym czasie ponownie zagotowujemy wszystko, gotujemy 5 minut i wyłączamy. Zostawimy do całkowitego wychłodzenia.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz