sobota, 19 września 2015

Pięciominutowe mięso

Jaka jest wędlina ze sklepu, każdy widzi :( Dlatego w naszym domu wędliny robi się samodzielnie. Wy też możecie cieszyć się smakiem wspaniałych mięs :) i wcale nie musicie być masarzami.
Dziś podaję przepis na mięso gotowane... 5 minut :) tak, tak, tylko 5 minut. Najlepsze do przygotowania w ten sposób jest mieso chude, może być schab lub pierś indyka. Te mięsa podczas pieczenia często stają się suche i trocinowate, a przygotowane wg poniższego przepisu są soczyste, mają piękny kolor i wyśmienicie smakują :)

Zapraszam, polecam i życzę smacznego.

Recepta:

Duży kawał mięsa (kilogram do dwóch)
4 ząbki czosnku
Mięso natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem
2 litry wody
4 łyżki soli
1 łyżka cukru
1 pokrojona w piórka cebula
5 ziaren jałowca
3 goździki
5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka pieprzu ziołowego lub czarnego lub mieszanka tychże
2 łyżki majonezu
2 łyżki musztardy
1 łyżka majeranku
1 łyżka kolendry
2 liście laurowe
Zagotować i ostudzić
Naczosnkowane mięso włożyć do chłodnej zalewy, doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. Wyłączyć palnik, pozostawić pod przykryciem najlepiej na całą noc. Po tym czasie ponownie zagotowujemy wszystko, gotujemy 5 minut i wyłączamy. Zostawimy do całkowitego wychłodzenia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz